آموزش شبکه (قسمت سوم: فایروال و امنیت)
چگونه به یک سیستم چند IP اختصاص دهیم
آموزش شبکه( قسمت چهارم: اشتراک گذاری فایل و پرینتِر)

در بخش نخست در رابط با IP آدرس صحبت میکنیم

IPچیست:

Ip آدرس مانند کد پستی یک شماره جهت شناسایی یک دستگاه ( کارت شبکه) در شبکه داخلی و یا اینترنت می‌باشد، این آدرس  در شبکه محلی و یا اینترنت باید اختصاصی باشد، یعنی اگر دستگاه در شبکه داخلی کار میکند آدرس IP آن باید یکتا باشد و در جای دیگری تکرار نشده باشد تا بسته‌های ارسالی به مقصد مورد نظر ما برسد(در صورتی که IP تکراری باشد به اصطلاح Conflict رخ میدهد و مشکل در شبکه جهت شناسایی آن دستگاه‌ها پیش میاید)router-ip-address-diagram

IP آدرس مختص پروتکل TCP/IP است

Protocol چیست؟
زبانی که کامپیوتر‌ها را قادر می‌سازد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، پروتکل گویند. به صورت صحیح تر، پروتکل‌ها قوانین و قواعد‌های نرم افزاری هستند که بر اساس لایه‌های مختلف OSIطراحی شده اند تا به سیستم‌ها توانایی ارتباط با یکدیگر را بدهند. همچنین محیط‌هایی هستند که در آنها چندین پروتکل با همدیگر مشغول کار هستند. به این محیط‌ها Protocol Stackمی‌گویند.
تعداد پروتکل‌ها بسیار زیاد است و هر قسمت از سیستم، از پروتکل خاصی برای ارتباط استفاده می‌کند. چند پروتکل مهم TCP/IP ، Net BEUI، IPX/SPX ، UDFمی‌باشد.

پروتکل TCP/IP یا Transmission ControlProtocol / Internet Protocol به چندین دلیل بر سایر پروتکل‌ها در این زمینه پیشی گرفته است و امروزه به یکی از پر کاربرد ترین پروتکل‌ها در جهان تبدیل شده است. مهمترین دلایل برتری این پروتکل ویندوزی، امنیت بالا، سازگاری با روتر و کاربر آن در شبکه‌های بزرگ و همچنین شبکه‌های کوچک است. شکل کلی آن به صورت W.X.Y.Z است. به هر یک از این حروف، Octetگفته میشود. در ضمن هر کدام از این حروف، در مبنای ۱۰ می‌توانند تا ۲۵۵ عدد گذاری شوند. بنابراین هر خانه در مبنای ۲، ۸ بیتی می‌شود و چون ۴ خانه داریم، مجموعن ۳۲ بیت می‌شود!

رنج IP:

جهت برقراری ارتباط بسته به نوع ارتباط انواع رنج Ip داریم:

 کلاس‌های مختلف IP

سه کلاسِ پایه‌ایِ مختلفِ نشانی‌دهیِ آی‌پی، برای شبکه‌های بزرگ، متوسط و کوچک وجود دارد. کلاس A برای شبکه‌های بزرگ، کلاس B برای شبکه‌های متوسط و کلاس C برای شبکه‌های کوچک است. علاوه بر این سه کلاس، کلاس D برای پخش چندگانه، ارسال اطلاعات به گروهی از رایانه‌ها، و کلاس E برای کارهای جستجو وجود دارند. برای شرکت در پخش چندگانهٔ آی‌پی، مجموعه‌ای از رایانه‌های میزبان باید بر سر استفاده از آدرس پخش چندگانه، به طور مشترک توافق داشته باشند. پس از تشکیل گروه پخش چندگانه یک کپی از هر بستهٔ اطلاعاتی فرستاده شده به نشانی پخش چندگانه به هر رایانهٔ میزبان در مجموعه تحویل می‌گیرد. بنابراین نخستین ۴ بیت (از سمت چپ) آدرس IP کلاس آن را مشخص می‌کند. همچنین اگر نمایش نقطه‌دار را در نظر بگیریم از روی مقدار دهدهی بایت اول کلاس آن تشخیص داده می‌شود

 

کلاس طول بر حسب بیت شروع پایان CIDR subnet mask
Class A     ۰     ۰٫۰٫۰٫۰ ۱۲۷٫۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵ ۲۵۵٫۰٫۰٫۰
Class B     ۱۰ ۱۲۸٫۰٫۰٫۰ ۱۹۱٫۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵ /۱۶ ۲۵۵٫۲۵۵٫۰٫۰
Class C     ۱۱۰ ۱۹۲٫۰٫۰٫۰ ۲۲۳٫۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵ /۲۴ ۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵٫۰
[[Class D[[multicast     ۱۱۱۰ ۲۲۴٫۰٫۰٫۰ ۲۳۹٫۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵ Not Defined
[[Class E[[reserved     ۱۱۱۱ ۲۴۰٫۰٫۰٫۰ ۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵ Not Defined

IPخصوصی

برای جلوگیری از هدردهی آی‌پی در هر کلاس، یک محدودهٔ آی‌پی برای شبکه‌های خصوصی (مانند شبکهٔ داخلی ادارات و شرکت‌ها) در نظر گرفته شده‌است

۱۰٫۰٫۰٫۰ الی ۱۰٫۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵: این رنج برای استفاده در شبکه‌های محلی رزور شده است. با این رنج ۱ شبکه به همراه ۲۵۶*۲۵۶*۲۵۶کامپیوتر خواهیم داشت. علت واضح است. در کلاس A، تنها Octed اول یعنی  شماره شبکه(Net ID) است. چون در هر دو رنج، عدد ۱۰ تغییر نکرده است بنابراین یک شبکه بیشتر نخواهیم داشت. تعداد کامپیوتر‌ها هم که سه Octed بعدی خواهد بود.
۱۷۲٫۱۶٫۰٫۰ الی ۱۷۲٫۳۱٫۲۵۵٫۲۵۵: باز هم برای استفاده در شبکه‌های محلی با این تفاوت که در این حالت ۱۶ شبکه خواهیم داشت.
۱۹۲٫۱۶۸٫۰۰٫ الی ۱۹۲٫۱۶۸٫۲۵۵٫۲۵۵: این رنج هم برای استفاده ی Local با ۲۵۵ شبکه. شاید بعضی از دوستان با این آدرس IP آشنا باشند. علت استفاده از این رنج همین است که در اینترنت از آن استفاده نمی‌شود و همچنین شبکه‌های بیشتری دارد و با وجود تعداد کمتر کامپیوتر در هر شبکه(نهایتن ۲۵۵ کامپیوتر در هر شبکه)، IP‌ها را بی جهت مصرف نمی‌کند. یکی از اصول مهم، استفاده ی درست و به مقدار از آدرس‌های IP است که در شبکه‌های کوچک تا متوسط، رنج ۱۹۲٫۱۶۸کاملا جواب میدهد.

۱۲۷٫۰٫۰٫۱: این IP هم در اینترنت وجود خارجی ندارد! Loopback کردن، Ping کردن و همچنین استفاده در Troublesshooting(اشکال زدایی) از کاربرد‌های این IP است!
۱۶۹٫۲۵۴٫۰٫۰: به جای اون ۰٫۰ شما Y.Z بگذارید. به این معنا که هر دو عدد تا ۲۵۵ قابل مقدار دهی هستند. این IP یک کاربرد خاص دارد که گفتنش نیاز به توضیح فراوان دارد. البته در چند پست بعد، به احتمال زیاد در این مورد هم صحبت خواهیم کرد. اما فعلن همین قدر بس که این رنج هم در اینترنت وجود ندارد و برای اختصاص IP در حالت APIPA رزرو شده است.

400px-IP_Address_Classes

تا اینجا با IP آشنا شدیم حالا جهت تخصیص IP باید طرح کلی از شبکه که میخواهیم داشته باشیم، برای مثال شبکه فقط محلیست و یا نیاز به اینترنت هم دارید ، آیا سرور نیاز دارم یا خیر، در شبکه سرور و یا روتر موجود است؟

بعد از ایجاد طرح کلی جهت کار باید تنظیمات را ایجاد کنیم:network1

برای مثال ما می‌خواهیم یک شبکه متشکل از یک سیستم با ویندوز XP ،یک سیستم با ویندوز ۷ ،یک لب تاپ با ویندوز ۸ ، یک مودم ADSL با ۴ پورت شبکه و مجهز به وایرلس را با هم شبکه کنیم تا علاوه بر ایجاد یک شبکه داخلی جهت انتقال فایل ، اشتراک و... بتوانیم اینترنت ADSL را هم بین سیستم‌ها تقسیم و اشتراک بگذاریم.