آیا تا به حال برای شما سوال شده که پردازنده چگونه کار می کند و کار آن چیست؟ پس با ما باشید تا توضیحی درباره نحوه کار پردازنده CPU و نحوه خرید آن به شما ارائه دهیم .
پردازنده یا Central Processing Unit یا همان اسم متعارف CPU مغز کامپیوتر محسوب می شود و وقتی بفهمید که این قطعه چگونه کار می کند چگونگی عملکرد کلی کامپیوتر را درک کردید. در واقع در هر پردازنده ایی مجموعه سیم های مخصوصی به شکلی خاص وجود دارد که کمک می کند تا هر آنچه که در کامپیوتر به طور همزمان ایجاد می شود نگه دارد این سیم را clock می نامند که در پردازنده های امروزی به GHZ سنجیده می شود گیگا نماد میلیون و هرتز نماد در ثانیه است یعنی واحد حساب در پردازنده های فعلی به میلیون بار در ثانیه می رسد این سرعت ، پردازنده را قادر می سازد تا در کمترین زمان عملیات متعدد و پیچیده ایی را انجام دهد.
زمانی که پردازنده را بر می گردانید تعدادی کلاهک می بینید که از آن طریق بین مادربرد و پردازنده اتصال برقرار می شود و می تواند اطلاعات را ارسال و دریافت کند بیشترین عملیات بین پردازنده و حافظه RAM انجام می شود.حافظه تصادفی یا RAM دارای عناوینی هستند که در مقایل هر یک مخزن داده ها وجود دارد. پردازنده اطلاعات را دریافت می کند و از آن طرف پردازش کرده و به صورت مرتب و پشت سر هم ارسال می کند اما وقتی اطلاعات ار حافظه تصادفی بخواهند ارسال شوند ترتیبی نخواهند داشت به همین خاطر اسم حافظه تصادفی را انتخاب کرده اند.
اما پردازنده چطور داده ها را از حافظه طلب می کند؟ به طور مثال برنامه ایی روی کامپیوتر فعال می کنید پردازنده عنوان را به حافظه ارسال می کند در اینجا عنوان یعنی داده های برنامه در حافظه ، سپس دستور فعال یا Enable شدن می دهد و در این زمان حافظه داده های خواسته شده را به پردازنده ارجاع می دهد تا پردازنده اطلاعات را پردازش کند و سپس پردازنده عنوان دیگری را درخواست می کند و همین طور تا به آخر تا کار پردازش تمام شود.
اما چطور پردازنده داده ها را در حافظه ذخیره سازی می کند؟ زمانی که پردازنده بخواهد داده ها را در حافظه ذخیره سازی کند در این حالت ترتیب انتقال و ارسال متفاوت می شود به طوری که عنوان سپس داده های درخواستی اراسل می شوند و ذخیره سازی انجام می گیرد و این زمان حافظه محتوای عنوان را به داده های جدید جایگزین می کند این عملیات تنها در زمان ثانیه ایی انجام می شود.
داده ها در رم از راهنما و ارقام و اعداد و یا حروف وجود پیدا می کنند و جا دارد که از خود بپرسید چگونه داده ها عناوین می شوند؟ ذخیره سازی عناوین امکان دارد اما عناوین برای اسباب دیگری مورد استفاده قرار می گیرند مثلا پردازنده می خواهد دو عدد را جمع کند و قصد دارد نتیجه را به صورت تابع ارئه دهد ، عنوان تابع را درخواست می کند ( که به صورت داده ذخیره شده ) کما اینکه داده ها در حافظه تصادفی به طور اعداد اعشاری ذخیره شده اند.
شایع ترین فهرست راهنما:
Load – دانلود داده ها از حافظه
Add – جمع دو عدد با هم
Store – اعاده ذخیره
Compare – مقایسه دو شماره با هم
Jump if condition – انتقال به عنوان مشخص زمانی که شرط محقق شود
Jump – انتقال به عنوان معین
Out & In – وارد و خروج داده ها (ورود از صفحه کلید و به صفحه نمایش خارج می شود مثلا)
یکی از قطعات اصلی در پردازنده Control Unit میباشد که داده ها را حافظه دریافت و عناوین را به آن ارسال می کند یکی دیگر از اجزاء کلیدی واحد حساب و ALU است که وظیفه محاسبات در پردازنده را به عهده دارد حالا یا جمع یا تفریق و یا مقایسه باشد.
این واحد حساب دو ورودی دارد ، واحد کنترل که ورودی ها را برای آن ارسال می کند که عملیات در داخل را انجام می دهد و نتیجه را ارائه می دهد دو نوع عملیات وجود دارد که نتایج را در قطعه معینی به نام ثبت کننده ذخیره سازی می کند که در واقع داده ها را به طور موقت ذخیره می سازد اما در عملیات منطقی مقایسه نتیجه عبارت از JUMP IF میباشد.
پردازنده ها به طور عمده توسط دو شرکت بزرگ Intel و AMD ساخته می شوند حتما توصیه می شود که قبل از خرید پردازنده به سایت هایی که پردازنده ها را مورد ارزیابی قرار داده اند حتما رجوع کنید و قبل از خرید پردازنده حتما به دو چیز اساسی پردازنده توجه داشته باشید ؛
تعداد هسته num. Of cores : قاعده کلی این است که هر چه تعداد هسته های پردازنده بالاتر باشد قوی تر خواهد بود.
Clock speed : عدد عملکرد در ثانیه است که با GHZZ سنجیده می شود در اینجا نیز هر چه بزرگتر باشد آن پردازنده بهتر خواهد بود.